2015. júl 08.

5. hét

írta: lugosia
5. hét

5 hét....már ennyi telt el a kijövetelünk óta, és tényleg csak úgy rohan az idő :(

Szóval változatlanul minden rendben, spanyol, munka, táncházak, ZIK és a többi :)

Spanyolon még mindig egyedül vagyok, ami jóóóóó! Itt persze nem spanyolt hanem castellanot beszélnek, amit mindig ki is emelnek. Persze nagyon hasonlít a spanyolra, de a kiejtés eléggé más. A spanyol a dupla ll-t (mint pl calle) ly-nek ejti, míg (kálye) míg itt zs-nek (kázse). Furcsa, de meg lehet szokni. Persze vannak helyi dolgok, mint pl a "che" az olyan, mint "hé te", amit szintén csak itt használnak, de elég sokan és elég sokszor. A portenok akik itt laknak Buenos Airesben. És ami nagy átlagban elmondható, hogy nagyon gyorsan beszél mindenki, de azért igyekszem amennyit csak lehet spanyolul kommunikálni.

Az időjárás elég okés, bár nagyon vannak hajnalok, amikor csak 6-8 fok van, de azért többségben napközbenre felmegy 15 fok köré. Itt a helyiek szinte megfagynak, mi meg pulcsiban flangálunk :) Ami számunka -vagyis európaiaknak - nagyon furcsa, hogy nincs fűtés. Vagyis vannak helyek (pl éttermek vagy közösségi) ahol persze van fűtés, de a lakóházakban csak nagyon kevés helyen. Mivel a tél nem annyira hideg, és főleg nem tart sokáig, így nem éri meg nekik beszereltetni. Ezzel persze nem lenne nagy baj, csak azért elég kellemetlen, amikor kint mondjuk 15-16 fok, és utána bemész valahova, ahol szintén kabátban ücsörögsz, mert ott sincs több 16 foknál. Szóval ehhez azért hozzá kell ám szokni! De nem tart sokáig, augusztusra már melegebb lesz remélhetőleg :D

Itt van olyan foglalkozás, mint kutyasétáltató. Az emberke összeszedi egy nap egyszer vagy kétszer a házban található kutyákat, és elviszi őket a parkba. Kb egyszerre 10 kutyát. Az övén van egy karabiner, és azon vezeti a kutyákat. Elég érdekes látvány:

11696452_10154122565779152_3025978411076326272_o.jpg

Nagyon sok kutyát látni a városban ami valahol tök jó, csak az a baj bele, hogy senki nem takaritja össze az ürüléket, igy az egész város tele van kutyagumival : (((

Ezen kivül ami még érdekes, hogy csomó embert lehet látni az utcán egyneruhában. Pl tök normális, hogy az orvosok vagy ápolók egyenruhában mennek dolgozni, vagy haza, nem öltöznek át.

És amit még akartam mesélni a vezetés: a buszokról ugyan már volt szó, de az autósokról még nem....Szóval vannak sávok, csak minek? Senki nem követi, nem tartja be. Itt az a szabály, hogy aki erőszakosabb az megy. Nincs jobbkéz szabály meg semmi ilyen. Aki először ér oda a kereszteződéshez az megy. De ehhez képest nincs olyan sok koccanás, de úgy érzem, hogy itt nem fogom sok hasznát venni a kiváltott nemzetközi jogsimnak. Vezetni lehet 1-2 sörrel, és mindenki meg is teszi. Szóval simán beülnek a kocsiba úgy, hogy ittak egy pohár sört vagy bort. A rendőrök szoktak szondáztatni meg vannak random ellenőrzések, de nem túl gyakran. A rendőrség itt mindig villog, úgyhogy már messziről látni, hogy hol vannak, szóval lehet egy kicsit korrigálni a sebességen vagy a biztonsági övön ha kell :D Sok helyen nincs lámpa a gyalogosoknak, hanem azt nézed, hogy mikor vált át az autósoknak és te is akkor tudsz elindulni. De azt már ne várd, hogy ha az autós kanyarodik és te a zebrán van, akkor majd átenged.....áááá dehogy :) Mondom, hogy az erősebb és erőszakosabb győz, szóval érdemes megvárni, amíg befordul előtted!
És ami a parkolást illeti: szinte majdnem mindenki parkolóházakban áll, mert nem merik kint hagyni az autót. Egy perc alatt ellopják az kerekeket, a magnót  vagy bármi ami mozdítható. Szóval nem túl biztonságos az utcán parkolni, és nincs is túl sok hely az utcán.

Csütörtökön, vagyis Július 9.-én van a Dia de Independencia, ami az egyik legnagyobb ünnep, a Függetlenség napja.1816-ban ezen a napon deklarálták Argentina Spanyolországtól való függetlenségét. Sajnos nincs hosszú hétvége, de a csütörtök az szabad.

Hétfőn és kedden is gyűlésen voltam. Jól esik, hogy így mindenbe egyenjogú partnerként tekintenek ránk, és mindenbe beleavatnak minket is.

Hétfőn Magdi elvitt mindkét a Rio de la Platahoz, vagyis a közeli folyóhoz. Megtévesztő, mert mindenki azt hiszi hogy az már a tenger, de igazából még csak egy folyó. A legkeskenyebb pontján 120 km....haha....kis folyó. Utána kimentünk San Isidrora is, meg csináltunk egy kis városnéző túrát.

11705439_10154132693994152_6814803669517185356_o.jpg

11665507_683644605099219_6203037365933540959_n.jpg

Szólj hozzá