2015. okt 15.

Uruguay okt 9-14

írta: lugosia
Uruguay okt 9-14

Idén úgy alakult, hogy sajnos senki nem tudott menni Montevideoba, annak ellenére, hogy az ottani közösség is kérvényezett segítséget. Így, azt gondoltuk, hogy jó lenne meglátogatni az ottani magyarokat is, és szervezni nekik egy magyar hetet, vagyis napokat. Sok sok szervezés után Karcsi (az ottani kontakt) az októberi hétvégét javasolta, ami nekünk azért is tetszett, mert okt. 12-e hétfő szabadnap (Amerika felfedezésének napja) volt, és akkor eggyel kevesebb napot kellett kikérni. Szóval pénteken, október 9-én mentünk, és 14-én, szerdán érkeztünk vissza. Az indulást nagy készülődés előzte meg, csináltunk előadást, játékos feladatokat, kókuszgolyót és pogácsát is. Átszállással mentünk, így Coloniában is volt egy pár óránk, hogy egy kicsit körbenézzünk, mert mindenki azt mondta, hogy nagyon megéri. Ez az egyik legrégebbi város, ami portugál gyarmat volt, és ennek jeleit a mai napig is láthatjuk. Nem volt sok időnk, egy kicsivel több, mint 2 óra, de arra, hogy egy kicsit körbesétáljuk (és hogy végignézzük az összes szuvenír boltot – még magyar pénzt is találtunk kitéve az egyik étteremben) arra elég volt :D. Buenosból komppal 1,5 óra Colonia, és onnan még 3 óra busszal Montevideo, amit végig aludtunk :D

colonia.jpg

colonia_37.JPG

A buszállomáson várt minket Karcsi meg a fia Maxi. Onnan egyenesen mentünk a Magyar Otthonba, vagyis a Hogar Hungaro-ba. A club nagyon szép, és tágas. Nekünk nagyon tetszett! Ott megvártunk a többieket (közben megvacsoráztunk - finom lencsefőzelék volt). Ott inkább büfé működik, mint étterem, de azért általában van valami meleg is, amit lehet venni. Este fél 8 fele megérkeztek Tibiék is (akik 3 hónapot voltak Buenosban, néptáncot oktatni, és most március végéig Montevideoban segítenek. Febr. végén itt lesz a néptánc fesztivál, amit mindig más ország rendez. Megnéztük a próbát, és megismerkedtünk a magyar club tagjainak egy részével. Mivel itt is hosszú hétvége volt, sajnos sokan nem voltak, mert elutaztak. Mindenki nagyon kedves volt, és nagy szeretettel fogadtak minket. Itt sokkal kevésbé beszélnek már magyarul, de sokan értenek.

Szombat délelőtt volt a Tündérkert néptánc csoport fellépése a Múzeumban. Hasonló, mint ami volt Buenosban is. A különböző népcsoportok mind bemutattak 2-3 táncot. Nagyon szépen táncoltak a gyerekek (két csoport volt, a kisebbek, és a nagyobbak).

tunderkert_tancegyuttes_26.JPG

Utána mentünk vissza a Magyar Otthonba, ahol nekikezdtünk a készülködésnek, mert 17 órakor kezdődött a mi előadásunk. 2,5 órás bemutatás volt, amit igyekeztünk minél játékosabbra és interaktívabbra tenni, így volt feladat a hallgatóságnak bőven. Vera magyarul, míg én spanyolul beszéltünk az országról, régi és új népszokásokról, mutattunk filmeket és meséltünk a legújabb magyar találmányokról. Az utolsó 30 percben Tibiék táncoltatták meg a népet, míg mi nekikezdtünk a lángos készítésnek. A lángosnak hatalmas sikere volt, jóóóóóó sokat is kellett készítenünk, mire mindenki jól lakott. Az este nagyon kellemesen telt.

Vasárnap asadoztunk, mákos beiglit, mákos rétest és pörköltet készítettünk a magyar közösség pár fiataljával. Jóóóóóó volt nagyon!

20151011_131512.jpg

Hétfőn Punta del Esten voltunk fókákat meg homokos partot nézni (sajnos fürdéshez még nincs elég jó idő, de legalább nem esett, csak egy nap). Kedden Montevideot fedeztük fel, és este a gyermekcsoporttal voltunk. A gyerekeknek 1,5 órás a foglalkozás, és azt két csoportban csinálják. szóval 45 perc a nagyobbakkal, és addig a kicsit táncolnak, majd cserélnek. Mi azt találtuk ki, hogy csináltunk mézeskalácsot, és azt díszítették a gyerekek piros fehér zölddel. Készültek egész remekművek is :D!

hogar_hungaro.jpg

montevideo.jpg

punta_del_este.jpg

uruguay_collage.jpg

Szólj hozzá