2015. jún 09.

Vamos a trabajar, vagyis gyerünk dolgozni!

írta: lugosia
Vamos a trabajar, vagyis gyerünk dolgozni!

Szombaton mentünk a magyar suliba tanárkodni egy kicsit :) Ez egy szombati iskola magyaroknak (2-3. generációsok). Annyi a nehézsége, hogy ezek a gyerekek hét közben rendesen járnak argentin iskolába, és akkor még szombaton is tanulniuk „kell”. A Zrínyi Ifjúsági Kör (ZIK) több mint 60 éve működik. Van óvoda és korosztály szerint 5 csoport. 10-13-ig vannak órák. A kisebbeknek még csak általános ismeretek, alap magyar nyelv. A nagyobbaknak van történelem, földrajz és magyar nyelv és irodalom is. Ezek a gyerekek cserkészednek is, és épp az Örsvezetői vizsgára készülnek, ahol van magyar töri és föci vizsga is magyarul, így most arra készülünk. A szint elég vegyes van aki folyékonyan beszél, mert több évig élt Mo.-n, van aki mindent ért, de nem igazán beszél, úgyhogy van kihívás, de nagyon édesek.

Az első órám földrajz volt. 6-an vannak a csoportban, egy lány, és 5 fiú. Még 2 óránk van a vizsga előtt, úgyhogy érdekes lesz, de majd én is jól átismétlem előtte. Ami itt fontos, hogy játékos, élvezhető formában tanuljanak, hiszen ezt a szabadidejükben teszik, úgyhogy nem lehet vasszigorral kezelni őket. Első órán a Kárpát-medencét és a Felvidéket tanultuk, illetve vaktérképen kellett bejelölgetni Kassát, Pozsonyt és a Vág folyót. Ügyesek voltak!

Utána volt egy lyukas órám, amikor beültem az irodalom órájukra, ahol épp Weöres Sándortól a száncsengőt tanulták. Én is olvastam fel nekik, hogy halljanak egy igazi magyar kiejtést

Még a legnagyobbakkal volt egy 20 perces magyar nyelvtan órám. Csak ketten voltak. Ami az érdekesség, hogy a lány –és két testvére is oda jár – nem magyar, és semmi magyar kötöttsége nincs, csak szereti a nyelvet és a cserkészetet, és ezt a közeget, így jár lelkesen, és elég sokat tud és ért. Az óra nagyon hamar eltelt, csak kiegészítgetős feladatot csináltunk, mert ők is vizsgára készülnek, és a feladatot a munkafüzetből lesznek, úgyhogy minden kérdést átveszünk, mert fontos, hogy ismerjék ezeket a szavakat magyarul.

Utána megnéztük egy kicsit a cserkészeket, majd elmentünk Laurával együtt ebédelni. Laura 1 hónapja költözött ki, miután egy nyaraláson (talán Portugáliában) megismerkedett Istivel, akivel összejöttek, és kiköltözött miatta. Nagyon aranyos csajszi, és mivel Isti is elég sokat dolgozik, ezért ő is sokat van egyedül, úgyhogy szerintem fogok vele majd pajtizni.

Benéztünk még este a KOLOMP próbájára, ami a középkorúak néptánccsoportja. Utána jöttek a REGŐS-ök, ami a fiatalok (egy része cserkész) néptánccsoportja, és elég híresek Latin Amerikában, illetve voltak nemrég Mo.-n is fellépni. Utána még ott maradtunk pajtizni egy kicsit a többiekkel.

Vasárnap sokáig aludtunk aztán én 3 órán keresztül takarítottam, és jégszekrényt olvasztottam. Inkább nem részletezném. DE mostmár csillog, úgyhogy íme pár kép! Nem egy palota, de megteszi, főleg, így, hogy már nem csak cipőben merünk mászkálni :D

fotorcreated.jpg

Sorry a kupiért, de Fanni a napokban költözik Barrilocheba, szóval eddig csak bőröndből élt :(.

Vasárnap du volt a Trianon-i megemlékezés. Szintén kint volt a Hungáriába, és vas du majdnem 2 órát tartott kiérni oda, ahova előző nap 55 perc alatt kiértünk! Hihetetlen mekkora város, és milyen forgalom van, persze tele lezárásokkal és elterelésekkel! Az ünnepség nagyon szép volt. Rövid de velős! Ime pár kép a megemlékezésről.

fotorcreated_1.jpg

A megemlékezés után elmentünk még egy helyre, ahol a szabadban tangóznak. Nagyon komoly! Kár, hogy nem tudok tangózni L Ide kijönnek (főleg nyáron! itt ugye most tél van) emberek, és több órán keresztül tudnak egymással táncolni, Nagyon feelinges volt. Nem volt semmi bár vagy fogyasztás, csak zene és sok tangózó ember.

20150607_220646.jpg

Hétfőn úgy volt, hogy a Sz. László Gimiben kell megint segíteni, de mivel ott már megvan nekik a fonetikus leírása mind a Himnusznak, mind a Két szál Pünkösd rózsának, így azt beszéltük Enikővel, aki az ottani kapcsolattartóm, hogy nem sok értelme van, hogy utazzak 3 órát, majd szólnak, ha kell vmi segítség, vagy lehet proaktívkodni. A múltkor szó volt róla, hogy minden évben énekelnek vmi magyar dalt, így Verával összegyűjtöttünk párat a következő évekre, illetve még egy pár legendát, szokást, amit alkalom adtán el lehet mesélni a diákoknak. Majd meglátjuk, hogy mennyire díjazzák az ötleteinket.

Reggel még megírtam a beszámolót a tegnapi megemlékezésről is, és kaptam egy kontaktot, aki lektorálta, és akkor megy majd a helyi újságba, és a www.nemzetiregiszter.hu-ra is.

Du még elmentünk a csajokkal enni, és nagyon finom tortillat ettünk. Útközben felfedeztünk egy éttermet is, amit Bartóknak hívnak :D

fotorcreated2.jpg

Este volt a Hungária Tanács gyűlése itt a Mindszentynumban, ahol engem is bemutattak, és részt vettem rajta. 3 óra spanyol lecke :) Élveztem mert elég sok mindent értettem, csak azt a részt nem amikor egymás szavába vágva beszélt mindenki…..olyan latinosan, ez itt mindennapi!

Szólj hozzá